Τον Ιούνη του 1993 διοργανώθηκε στην Πάτρα, με πρωτοβουλία της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ», η 1η Πανελλαδική Συνάντηση Φορέων για την Πρόληψη των Εξαρτησιογόνων Ουσιών. Στην διοργάνωση αυτής της συνάντησης συμμετείχε και ο Δήμος της Πάτρας. Η ΠΡΟΤΑΣΗ και ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ είχαν δημιουργήσει το ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, έναν πρόδρομο φορέα των μετά μερικών χρόνων Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ. Η Αγγελική Πασσά εκ μέρους της ΠΡΟΤΑΣΗΣ και η Αναστασία Κολιού στέλεχος του Δήμου ήσαν υπεύθυνες του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΤΡΑΣ.
Είχε προηγηθεί ένας χρόνος δουλειάς του προέδρου, των μελών του Δ.Σ και των εργαζομένων στελεχών της κίνησης για την αναζήτηση όλων των φορέων πρόληψης που λειτουργούσαν στην Ελλάδα. Οι φορείς με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση της ΠΡΟΤΑΣΗΣ να συμμετέχουν σε μία Πανελλαδική Συνάντηση.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της οι φορείς, μετά από πρόταση της κας Μαρίας Χουρδάκη, διαπίστωσαν την ανάγκη εξεύρεσης ενός τρόπου οργάνωσης και συντονισμού μεταξύ τους, σε πανελλαδική κλίμακα.
Έκριναν όμως ότι, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες για την κάλυψη αυτής της ανάγκης.
Επιστημονική επιτροπή της Συνάντησης ήσαν: Γιαννάκου Μαριέττα,
Κοκκέβη Άννα, Μοστριού Αλίκη, Πασσάς Βασίλης, Χουρδάκη Μαρία.
Μερικούς μήνες πριν την 2η Πανελλαδική Συνάντηση, οι φορείς μετά από επιστολή της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ» επανατοποθετήθηκαν επί του θέματος και θεώρησαν αναγκαίο να συζητήσουν εκ νέου το θέμα, όπως και έγινε στο πλαίσιο της 2ης Πανελλαδικής Συνάντησης. Το Νοέμβρη του 1995 πραγματοποιείται στην Πάτρα από την Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» η 2η Πανελλαδική Συνάντηση με τίτλο «Η ποιότητα στη ζωή μας μοχλός για την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών». Κατά την διάρκεια αυτής της συνάντησης αποφασίσθηκε, ομόφωνα, να δρομολογηθεί η πανελλαδική οργάνωση των φορέων πρόληψης.
Στην 2η Πανελλήνια Συνάντηση συμμετείχαν 50 Φορείς από όλη την Ελλάδα.
Σημαντικά μεγάλος αριθμός αλλά το πιο σημαντικό ήταν η σύνθεση. Μεγάλη
ποικιλία και πολυμορφία.
Επιστημονική Επιτροπή της Συνάντησης.
Γιαννακόπουλος Άγγελος, Γιαννάκου Μαριέττα,
Ζαφειρίδης Φοίβος, Κοκκέβη Άννα, Μαλλιώρη Μένη, Μάτσα Κατερίνα,
Μεσσάρης Διονύσης, Μπαρδάνης Γιώργος, Μπουζάκης Σήφης, Μυλωνάς
Θεόδωρος, Πασσάς Βασίλης, Πουλόπουλος Χαράλαμπος, Σώκου Κατερίνα,
Χουρδάκη Μαρία.
Η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» συγκάλεσε μια νέα συνάντηση στην ΑΘΗΝΑ, στις 26/1/96 στα γραφεία του Ο.ΚΑ.ΝΑ με θέμα την υλοποίηση της απόφασης της Πανελλαδικής συνάντησης για την αυτοοργάνωση των φορέων πρόληψης. Εκεί συντάχθηκε και εγκρίθηκε το πρώτο πλαίσιο λειτουργίας του Πανελλαδικού Δικτύου (τότε, συμμετείχαν φορείς μόνο από την Ελλάδα) κι εκλέχτηκε η πρώτη επταμελής Γραμματεία του Δικτύου. Ο Βασίλης Πασσάς, πρόεδρος τότε της ΠΡΟΤΑΣΗΣ εκλέχτηκε και πρώτος Συντονιστής της Γραμματείας..Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί Πανελλήνιες Συναντήσεις στην Θεσσαλονίκη (3η), στην Κρήτη-Ηράκλειο (4η), στα Ιωάννινα (5η), στη Λάρισα (6η), στην Κύπρο-Λάρνακα (7η), στο Μεσολόγγι (8η), στην Πάτρα (9η), στα Γιάννενα (10η), στην Σύρο (11η), στην Κρήτη – Ηράκλειο (12η), στην Κέρκυρα (13η).
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης των Εξαρτήσεων συνιστά μία μορφή σύνδεσης φορέων που αναπτύσσουν προγράμματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην Ελλάδα και Κύπρο. Ξεκίνησε από την ανθρώπινη ανάγκη για συνάντηση, ανταλλαγή εμπειρίας και αλληλοϋποστήριξη ανθρώπων και φορέων που πίστεψαν στο όραμα μιας συνεργατικής ανάπτυξης της Υπόθεσης της Πρόληψης στη χώρα μας και έγινε ένα πρότυπο παράδειγμα λειτουργικής Δικτύωσης.
Αποτελεί μία άτυπη μορφή δικτύωσης ( δεν έχει νομική υπόσταση για αυτό εξυπηρετείται γραμματειακά και λογιστικά από την ΠΡΟΤΑΣΗ ), γεγονός που παρέχει μια ευελιξία, στο να διαμορφώνει την οργανωτική του δομή και την λειτουργία, έτσι ώστε, να υπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι σκοποί και οι στόχοι του. Οι φορείς –μέλη έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσιο λειτουργίας το οποίο αποτελεί το συμβόλαιο δέσμευσης των συμμετεχόντων μελών του. Το πλαίσιο, αποτελεί προϊόν κοινής ζύμωσης και αποδοχής από τα μέλη, ενθαρρύνει και ενισχύει την τάση για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρόληψης με αρχές και αξίες, ενώ επίσης διευκολύνει την συμμετοχή στις διαδικασίες του Δικτύου όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων. Στόχος αυτής της διάρθρωσης είναι η προώθηση ενός εναλλακτικού τρόπου οργάνωσης και λήψης αποφάσεων. Οι αποφάσεις του Δικτύου στηρίζονται στη συνεργατικότητα, σε ένα ελάχιστο πλαίσιο κοινών συμφωνιών, χωρίς ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις, στοχεύοντας στην ομοφωνία. Οι αποφάσεις προκύπτουν μέσα από δημιουργικούς διαλόγους, με σεβασμό στην διαφορετικότητα. Έτσι οι αποφάσεις του Δικτύου, προϊόν συνθετικής διαδικασίας όλων των συμμετεχόντων, δρουν υποστηρικτικά και διευκολυντικά προς τα μέλη του. Η οργάνωση αυτού του τύπου αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν πληρέστερη συμμετοχή κι έκφραση όλων των μελών του Δικτύου και του παρέχει μια δυνατότητα οργανωτικών μεταβολών που θα αποφασίζονται σε ολομέλειες χωρίς να είναι αναγκαίες άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Αυτός είναι ο λόγος που το δίκτυο επιλέγει να κρατήσει μια άτυπη μορφή γεγονός που παρέχει μια ευελιξία, στο να διαμορφώνει την οργανωτική του δομή και την λειτουργία, έτσι ώστε, να υπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι σκοποί και οι στόχοι του. Πρόκειται προφανώς για μια μορφή οργάνωσης που εναρμονίζεται με τις αρχές της πρόληψης.
Για όσους θέλουν να γνωρίσουν περισσότερα για το δίκτυο, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Δικτύου, https://diktyoorg.wordpress.com/