Ποια είναι η Κίνηση «ΠΡόΤΑΣΗ»

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ «ΠΡΟΤΑΣΗ»

Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ»

ΚΔΑ - Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ»

Σαρανταπόρου 20, 26223 ΠΑΤΡΑ

Τηλ/Fax: 2610 451790

e-mail: protasi@pat.forthnet.gr

protasi.org.gr

Υπουργείο Υγείας - Εθνικό Μητρώο Μ.Κ.Ο.,

 Αρ. Μητρώου «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» :  07213ΣΥΤ11096082Ν / 0223 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ «ΠΡΟΤΑΣΗ»

Η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» για έναν άλλο τρόπο ζωής όπως υποδηλώνει και ο πλήρης τίτλος του Φορέα από το 1988 δραστηριοποιείται στην Πάτρα με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και τη διατύπωση προτάσεων και δράσεων που στοχεύουν στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Ο εθελοντισμός αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου. Η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» στεγάζεται σε ιδιόκτητο διώροφο κτήριο επί της οδού Σαρανταπόρου 20, στην Πάτρα.

ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΟΥ

Η συλλογική προσπάθεια των πολιτών για τα προβλήματα της πόλης βρίσκει έκφραση μέσα στις ομάδες έργου που λειτουργούν στην «ΠΡΟΤΑΣΗ» ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τις δυνατότητες και ικανότητες των μελών (π.χ. ομάδα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ομάδα ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ με την τοπική κοινότητα, ομάδα ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ παιδιών και εφήβων, ομάδα λειτουργίας ΣΤΕΚΙΟΥ για τα μέλη και φίλους της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ», ομάδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ).

Ο τρόπος λειτουργίας των ομάδων της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα σε αυτές βοηθούν τα μέλη στην προσωπική τους ανάπτυξη και προωθούν στην πράξη τον «άλλο τρόπο ζωής».

Τα μέλη μέσα από τη δική τους βιωματική εμπειρία επιδιώκουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν και άλλους ανθρώπους της κοινότητας στην πρόληψη των εξαρτήσεων και την ποιότητα στην ζωή μας.

ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (Κ.Δ.Α.)

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για νέους, παρέχει τη δυνατότητα  σε παιδιά από 4 χρονών και σε εφήβους να συμμετέχουν σε ομάδες και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης που στοχεύουν στην πρόληψη και την αγωγή υγείας των νέων.  Με μέσον το παιχνίδι, το θέατρο, τη μουσική, τις κατασκευές κλπ. αναδεικνύονται και ενισχύονται οι προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών και ενδυναμώνεται η προσωπικότητά τους. Το πρόγραμμα ΠΡΟ- ΝΟΙΑ (Προτείνω γιατί Νοιάζομαι) που αφορά παιδιά 4-6 ετών βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από Δωρεά του Ιδρύματος «ΝΙΑΡΧΟΣ».

ΣΤΕΚΙ

Η έννοια του ενεργού πολίτη αναπτύσσεται μέσα στους κόλπους της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» και δίνει διέξοδο σε ανθρώπους που ανησυχούν και προβληματίζονται για την ποιότητα της ζωής μας. Στο ΣΤΕΚΙ, μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει, παρέχεται η δυνατότητα για ενημέρωση, επικοινωνία, διασκέδαση και πολιτιστικές δραστηριότητες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

            Κάθε χρόνο διοργανώνονται εκπαιδευτικές ολομέλειες  του φορέα και εκπαιδευτικά σεμινάρια  σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Ν. Αχαΐας, τόσο για τους εθελοντές του φορέα όσο και για γονείς, εκπαιδευτικούς και Νέους Εθελοντές.

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Το ΚΔΑ υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για την Δια Βίου Μάθηση, τον αποκλεισμό των νέων από την εργασία καθώς και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε ομάδες νέων υψηλού κινδύνου. Έχει διοργανώσει και συμμετάσχει σε προγράμματα διαπολιτισμικών ανταλλαγών, προγράμματα πρωτοβουλιών και συμμετέχει σε δίκτυα που στοχεύουν στην διεύρυνση των οριζόντων των νέων και την ενεργοποίησή τους, σε θέματα που αφορούν την πρόληψη των εξαρτήσεων, τις τέχνες και τον πολιτισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, την ειρηνική συνύπαρξη και αλληλεγγύη.

 • Η «ΠΡΟΤΑΣΗ» έχει υλοποιήσει διακρατικά προγράμματα σε θεματικές όπως:
 1. Πρόληψη της σχολικής βίας (ΔΑΦΝΗ)
 2. Εκπαίδευση μαθητών σε δεξιότητες (ASK)
  1. Εκπαίδευση εκπαιδευτικών στην παραγωγική μάθηση (EUROPLE)
 3. Εκπαίδευση εθελοντών στην πρόληψη (MOQUAVO)
  1. Πρόληψη για το αλκοόλ και την ασφαλή νυχτερινή ζωή στους νέους (CLUBHEALTH)
  2. Εκπαίδευση εκπαιδευτών και παρεμβάσεις στην δια βίου μάθηση (PRO-SKILLS 1 και 2)
  3. Παιδαγωγική Λειτουργία ομάδων παιδιών 8-16 ετών και υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος (ΠΛΟΥΤΟΣ – Παιδαγωγική Λειτουργία Ομάδων – ένα Υποδειγματικό Ταξίδι  στην Ουσιαστική Συνύπαρξη – Πρόγραμμα «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ», EEAGRANTS– Ίδρυμα ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ)
  4. Εισαγωγή της Παραγωγικής Μάθησης στην Επαγγελματική Εκπαίδευση (“PROVED” ERASMUS + )

ΔΙΚΤΥΩΣΕΙΣ

Η «ΠΡΟΤΑΣΗ» είναι μέλος:

 1. Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης των εξαρτήσεων (Ιδρυτής του δικτύου το 1993). Η «ΠΡΟΤΑΣΗ» έχει διοργανώσει 3 Πανελλήνιες Συναντήσεις το 1993, το 1995 και το 2013 μαζί με το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας «Καλλίπολις»
 2. INEPS (InternationalNetworkProductiveSchools) (Η «ΠΡΟΤΑΣΗ» κατείχε τη θέση του Προέδρου του INEPSαπό το 2002 μέχρι το 2013 και τη θέση του Αντιπροέδρου από το 2013 μέχρι σήμερα). Η «ΠΡΟΤΑΣΗ» έχει διοργανώσει 2 διεθνή συνέδρια του INEPS στην Πάτρα (2002 και 2011) και 2 διεθνή συνέδρια νέων (1999 και 2004)

Ταυτόχρονα η «ΠΡΟΤΑΣΗ» συντονίζει και συμμετέχει σε τοπικά Δίκτυα Φορέων Α) για την πρόληψη της χρήσης αλκοόλ σε ανηλίκους, Β) την πρόληψη από την ηχορρύπανση, Γ) την κοινωνική δικτύωση στην «Γειτονιά». Η «ΠΡΟΤΑΣΗ» έχει δημιουργήσει το Δίκτυο Αρωγών Μελών και ΔΕΞΑΜΕΝΗ που συνεισφέρουν οικονομικά και με υπηρεσίες στην λειτουργία του φορέα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

Οι οικονομικοί πόροι συντήρησης και ανάπτυξης του έργου της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ», προέρχονται από τις συνδρομές τακτικών και αρωγών μελών, χορηγίες, εκδηλώσεις (συναυλίες, εκθέσεις κλπ.). Η «ΠΡΟΤΑΣΗ» δεν έχει μόνιμες πηγές χρηματοδότησης των προγραμμάτων της.

join

Εξώφυλλο περιοδικού

contact

calendar