ΔΕΛΤΙA ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εξάρτηση από υπολογιστές-κινητά και οι επιπτώσεις στη υγεία μας

Την Κυριακή το βράδυ στις 20  Νοέμβρη 2016, ολοκληρώθηκε  στο ΣΤΕΚΙ της Κίνησης « ΠΡΟΤΑΣΗ» η δεύτερη ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας όπως υπολογιστές, ταμπλέτες, κινητή και ασύρματη τηλεφωνία.  Εργαλεία χρήσιμα και απαραίτητα για τον καθένα μας.  Εργαλεία που έχουν καταλάβει σημαντικό μέρος της ζωής μας.  Εργαλεία που μας ωφελούν τα μέγιστα αλλά και εργαλεία που μας καταδυναστεύουν και σε πολλές περιπτώσεις αντί να τα χρησιμοποιούμε, μας χρησιμοποιούν. Είμαστε η χώρα με τους περισσότερους εξαρτημένους νέους από το διαδίκτυο και τα κινητά.

Στην τελευταία  εκδήλωση συνεχίσαμε την ενημέρωση για τα σωματικά προβλήματα που προκαλεί η  κατάχρηση.  Ο  κ. Γιάννης Λεπίδας, οφθαλμίατρος  και ο καθηγητής βιοχημείας  του  Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου  Πατρών κ. Χρήστος  Γεωργίου, με  εμπεριστατωμένες, κατανοητές και γλαφυρές  ομιλίες,  μας  πληροφόρησαν για τα προβλήματα που προκαλούνται στην όραση  και στον εγκέφαλο.  

Ο κ. Γιάννης Λεπίδας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της μυωπίας η οποία προοπτικά θα φθάσει  περίπου στο 50%  του πληθυσμού με πολλές άλλες μικρότερες η μεγαλύτερες  επιπτώσεις, σε συνδυασμό με πολλά άλλα προβλήματα της ωχρής κηλίδας και των άλλων στοιχείων του οφθαλμού,  δείχνει το πόσο απαραίτητο είναι να γνωρίζουμε και να εφαρμόζουμε τους κανόνες της όσο το δυνατόν ασφαλούς χρήσης.

Ο κ. Χρήστος Γεωργίου μας ενημέρωσε για τις επιπτώσεις των ακτινοβολιών και πως μπορούμε να μειώσουμε του κινδύνους προτιμώντας τις ενσύρματες επικοινωνίες. Η χρήση κινητών σε λεωφορεία πολλαπλασιάζει τους κινδύνους.

Υπάρχουν τρόποι οι εταιρείες να μειώσουν τις ακτινοβολίες αλλά για οικονομικούς λόγους δεν το κάνουν.

Ένα σημαντικό μέρος της ομιλίας του, αφορούσε στην άσκοπη και κυρίως επιζήμια  τις περισσότερες φορές χρήση υπολογιστών και κινητών από την πλειοψηφία του πληθυσμού και ιδιαίτερα από τα παιδιά. Συγκλονιστικό ήταν το γεγονός της αναφοράς του, ότι η χρήση αυτών των εργαλείων σε παιδιά διαταράσσει τους μηχανισμούς της μάθησης και της απόκτησης γνώσης, της συγκέντρωσης και της κριτικής σκέψης.

Τέλος και οι δύο ομιλητές συμφώνησαν ότι οι γονείς πρέπει να δίνουν το παράδειγμα σωστής και ασφαλούς χρήσης στα παιδιά και ότι οι παραδοσιακοί τρόποι μάθησης και διαπαιδαγώγησης δεν αντικαθίστανται από την τεχνολογία αλλά εξακολουθούν να αποτελούν εγγύηση για  μία υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών αλλά και των ενηλίκων.          

1α2β3γ               

0
0
0
s2sdefault

join

newsletter

contact

calendar

 

15

© 2015 Protasi. All Rights Reserved. Designed By Aktis.gr

Search